Club Facebookna Oerang Soenda

Urang Sunda Hudang Euy!!!

La Takzib ( Ulah Ngabohong )

Posted by Dendi Rustandi dina Séptémber 14, 2009


bohong

Umur, boh umur manusa boh umur hiji bangsa pohara nangtukeun. Minangka manusa, umur 40 warsih sakuduna geus dina kaayaan konsis. Lamun masih aya manusa anu geus umurna 40 warsih masih ogé ngalakonan ‘amalun shalihun la yardlahu, salawasna manéhna moal meunangkeun ridha.

Kitu ogé hiji bangsa. Manusa anu geus umurna 40 warsih tapi masih henteu konsisten kalayan kebaikan, manéhna baris jadi manusa anu ancur sabab biasana dina umur éta manusa kudu geus ngabogaan wisdom (bijak).

Tuluy naon ukuranana? Biasana kidzib atawa dusta. Lamun dina umur éta gumbira kénéh berdusta, pertanda manéhna baris tikusruk ka gawéna anu bermakna kejahatan. Rasulullah kungsi méré nasihat ka jelema anu datang ka Rosul pikeun asup Islam. Sageus syahadatain, “la takdzib” (ulah dusta). Rosul ditanya nepi ka tilu kali, “sabasajan éta enya Rosul?” Rasulullah sok némbalan, “la takdzib”.(ulah ngabohong)

Konci kesuksesan hiji jalma perenahna dina ngabohong atawa henteu ngabohongna. Naha manéhna mengidap panyakit kidzib atawa henteu. Lamun geus umur 40 warsih masih bohong nepi ka nyanghareupan maut ogé baris terus ngbohong. Ulah ngaharepkeun jadi manusa anu bisa ngabéréskeun urusanana kalayan alus. Sakali deui, jelema anu baris nuju suksés koncina “la takdzib”. ( ulah ngabohong)

Patarosanana lamun geus berumur 40 warsih ka luhur tuluy gumbira kénéh kidzib, naon ubarna? Dina prinsipnya saban panyakit ngabogaan ubar. Enya Alloh, susuganan urang kabéh henteu kaasup golongan jalma-jalma kidzib. Mangka hayu jaga diri sarta haté ambéh ulah nepi ka kakeunaan panyakit kidzib. Lamun ngarasa geus kena, geura-giru obati sorangan sabab mengobati diri sorangan ti hiji panyakit anu aya di haté nyaéta leuwih alus.

Bangsa ogé kitu. Nagara, bangsa atawa jumplukan masarakat lamun geus terjangkit panyakit kidzib, grafik bangsa atawa nagara éta biasana baris mudun. Sabalikna lamun bangsa atawa nagara atawa jumplukan masarakat bisa nungkulan panyakit kidzib anu aya dina kahirupan maranéhanana, biasana bangsa atawa nagara éta gancang maju. Sakali deui, masarakat anu kakeunaan panyakit kidzib pasti garah, tapi masarakat anu bisa sadar ti panyakit éta pasti gancang maju. Bangsa anu ngalakonan kebajikan sarta kawijakan mangka masarakat bangsa éta baris jadi masarakat anu bersih sarta berwibawa.

Tuluy naon anu jadi ukuran kidzib? Naon anu badagna diharamkan, mangka leutikna ogé diharamkan. Éta ukuranana. Mangka bohong leutik ogé hiji hal anu picilakaeun. Ulah sieun ngalawan sarta nungkulan kidzib. Urang mimitian ka diri séwang-séwangan, lain ti batur. Éta pisan anu diistilahkan ku Rosul, ibda’ bi nafsika, mimitian ti saban diri.

carios kintunan

yan sopian

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: