Club Facebookna Oerang Soenda

Urang Sunda Hudang Euy!!!

Wilujeng Mayunan Sasih Shiam

Posted by Dendi Rustandi dina Agustus 20, 2009


Sakumna umat Islam kiwari ngagorowokeun ‘Marhaban Yaa Ramadan, Marhaban Yaa Ramadan”, Wilujeung sumping Ramadan, Salamet datang Ramadan. Di masjid-masjid, musholla, koran-koran, stasiun télévisi sarta radio sarta sagala rupa mailing list, babasan salamet datang Ramadan tampil kalawan sagala rupa ekpresi anu variatif.

Saban média geus siap kalawan kalawan sederet agéndana séwang-séwangan. Aya rasa atoh, ke-khusyu’-an, harepan, sumanget sarta nuansa spiritualitas séjénna anu sarat harti pikeun diekpresikan. Éta pisan Ramadan, bulan anu taun ka tukang urang ucul ditinggalkeun kalawan nyurucudkeun cai panon, kiwari datang deui.

Sajumlah pamentaan hampura sarta hikmah-hikmah anu kaeusi dina ibadah puasa ogé rame dikaji sarta kembangkan. Aya peunteun sosial, katengtreman, kamanusaan, sumanget gotong royong, solidaritas, kababarengan, ngababaturan sarta sumanget prularisme. Aya ogé mangpaat lahiriah kawas: kaséhatan (utamana perncernaan sarta metabolisme), kanaékan intelektual, kemesraan sarta keharmonisan kulawarga, kaasih nyaah, pengelolaan hawa napsu sarta penyempurnaan peunteun kepribadian séjénna. Aya deui aspék spiritualitas: puasa pikeun kanaékan kecerdasan spiritual, kataqwaan sarta penjernihan haté nurani dina berdialog kalawan al-khaliq. Kabéhanana nyaéta peunteun-peunteun positif anu kaeusi dina puasa anu selayaknya henteu ngan urang pahami minangka wacana anu nyumponan intelektualitas urang, tapi nungtut implementasi sarta penghayatan dina saban aspék kahirupan urang.

Anu ogé penting dina ngabagéakeun bulan Ramadan tinangtu nyaéta kumaha urang ngararancang léngkah strategis dina ngeusianana ambéh sanggup mroduksi peunteun-peunteun positif sarta hikmah anu dikanung. Jadi, lain ngan melulu mikir menu pikeun berbuka puasa sarta saur waé. Tapi, urang teh perlu nyusun menu rohani sarta ibadah urang. Lamun direnungkan, menu buka sarta sahur komo mindeng leuwih istemawa (baca: mentéréng) dibandingkeun jeung kadaharan kasapoé jeput urang. Tinangtu, urang kudu nyusun menu ibadah di bulan suci ieu jeung kualitas anu leuwih alus sarta batan poé-poé lain. Jeung kitu urang bener-bener bisa ngarayakeun samarak bulan kameunang ieu kalawan leuwih mumpuni.

Ramadan nyaéta bulan nyumangetan. Bulan anu ngeusian deui batre jiwa sakabeh muslim. Ramadan minangka ‘Shahrul Ibadah’ kudu urang maknai jeung sumanget pengamalan ibadah anu sampurna. Ramadan minangka ‘Shahrul Fath’ (bulan kameunang) kudu urang hartian kalawan ku meunang kahadean tina sagalakagorengan. Ramadan minangka “Shahrul Huda” (bulan petunjuk) kudu urang implementasikan jeung sumanget ngajak ka jalan anu bener, ka ajaran Al-qur’an sarta ajaran Nabi Muhammad SAW. Ramadan minangka “Shahrus-salam” kudu urang artikeun kalawan pikeun ngusahakeun katengtreman nu adem ayem. Ramadan minangka ‘Shahrul-jihad” (bulan perjoangan) kudu urang realisasiken kalawan perjoangan ngalawan kadoliman sarta panindesan sagala hal nu teu adil di bumi ieu. Ramadan minangka “Shahrul Maghfirah” kudu urang hiasan ku ménta sarta mere hampura.

Kalawan nyiapkeun sarta memrogram aktifitas urang salila bulan Ramadan ieu, insya Alloh baris ngahasilkeun kabagjaan. Kabagjaan baris karasaeun istimiwa dina wanci ngaliwatan perjoangan sarta usaha satekah polah. Beuki beurat sarta sarius usaha urang ngahontal kabahagiaan, mangka beuki nikmat kabagjaan éta urang rasakeun. Éta pisan anu dijelaskeun dina hiji hadist Nabi yén jelema anu puasa baris meunangkeun dua kabagjaan.

Kahiji nyaéta kabagjaan sabot manéhna “Ifthar” (bubuka). Ieu hartina kabagjaan anu duniawi, anu beunangna sabot kapinuhanana kahayang sarta kaperluan jasmani anu saméméhna geusdi cangcang, atawa kabahagiaan rohani alatan ngubaran kahanaangan sipritualitas kalawan simbeuhan simbeuhan ritual sarta amal sholehna.

Kadua, nyaéta kabagjaan sabot papanggih kalawan Pangéranana. Ieu pisan kebahagian ukhrawi anu beunangna dina waktu pasamoanana anu hakiki kalawan al-khaliq. Kabagjaan anu mangrupa penclut ti saban kabagjaan anu aya.

Ahirna, hikmah-hikmah puasa sarta keutamaan-keutaman Ramadan di luhur, bisa urang jadikan média pikeun muhasabah sarta meunteun kualitas puasa urang. Hikmah-hikmah puasa sarta Ramadan anu sakitu réa sarta mutidimensional, mengartikan yén ibadah puasa ogé multidimensional. Kitu réa aspék-aspék ibadah puasa anu kudu diamalkan ambéh puasa urang bener-bener ngabogaan kualitas sarta sanggup ngahasilkeun peunteun-peunteun positif anu dikanung dijerona. Saurang ajengan sufi ngomong “Puasa anu panghampangna nyaéta ninggalkeun dahar sarta inum”. Ieu hartosna di ditu réa kénéh puasa-puasa anu henteu saukur teu menang dahar sarta nginum salila dina saban poe, ngalainkeun ‘puasa’ séjén anu boga pasipata batiniah.

Muga kalawan nyiapkeun diri urang sacara maksimal/ bener – bener sarta merencanakan aktifitas jeung ibadah-ibadah kalawan ihlas, sarta boga niat “liwajhillah wa limardlatillah”, alatan Alloh sarta alatan néangan ridha Alloh, urang meunangkeun kadua kabagjaan nu geus kasebut, nyaéta “sa’adatud-daarain” kabagjaan dunya jeung aherat. Muga urang bisa ngeusian Ramadan ngan henteu kalawan kuantitas poéna, tapi leuwih ti éta urang ogé nengetan kualitas puasa urang.

Hapunteun sabudaya kalepatan kangge sadaya dulur

Kantunkeun Balesan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Robih )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Robih )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Robih )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Robih )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: