Club Facebookna Oerang Soenda

Urang Sunda Hudang Euy!!!

Arsip pikeun Katégori ‘Warta Sunda’

Foto Foto Kagiatan Riung Mungpulung FOS

Posted by Dendi Rustandi dina Juli 8, 2010

Dimuat dina Warta Sunda | 1 Pairan »

Lini di Cigalontang Tasikmalaya

Posted by Dendi Rustandi dina Séptémber 3, 2009

TASIKMALAYA, KOMPAS.com — Warga Kacamatan Cigalontang balik ka imahna sewang sewangan pikeun mariksa barang-barang anu salamet ti lini, Kemis (3/9). Sanggeus ngariksa sarta ngawadahan barang-barang berhargana, maranéhanana balik ka pangungsian atawa ka imah anggota kulawargana anu salamet.

Nana sarta Asti warga Désa Jayapura, Kacamatan Cigalontang, ngomong, henteu loba barang-barangna anu bisa disalametkeun. Dua pér tilu wangunan imahna garah parna. “Kuring ngan nyokot pakéan sarta perhiasan. Sanggeus ieu dék gungsi ka imah mitoha,” kecap Asti.

Tatangga Asti, Mahfudin (81), ngomong, ampir sakumna imahna ancur. Ngan pakéan anu bisa disalametkeun. Rugina ngahontal Rp 40 juta. Cacak kitu, Mahfudin tetep bisa bersyukur. Sabab, lantaran kajadian kasebut anakna anu cicing di Kalimantan mere kabar. Padahal, geus mangtaun-taun manéhna henteu kungsi menelepon atawa ngirim surat.

cigalontang tasik

Dimuat dina Warta Sunda | Leave a Comment »

Lini

Posted by Dendi Rustandi dina Séptémber 3, 2009

Ngiring Bela Sungkawa ka Kulawargi anu Katarajang Musibah Lini

Waktu Lémpéng Euro Asia Papanggih Jeung Indo Australia. Lini anu lumangsung di Tasikmalaya bagian kidul lumangsung dina Rebo (2/9),  jam 14.55 WIB,  kakuatan 7,3 dina skala Richter, karasana nepi ka Yogyakarta sarta Jakarta. Dumasar catetan pangimeutan lini ti Amérika anu ditampa Puseur Vulkanologi sarta Mitigasi Musibah Géologi (PVMBG), Badan Geologi-Dep. ESDM nyatet yén daya lini 7,3 dina skala Richter. Puseur Lokasi lini 142 km kidul Tasikmalaya sarta jejero 49,5 km,  posisi 7,7 Kulon daya sarta 107,324 bujur wétan.

Kepala PVMBG, Badan Géologi, ESDM, Surono ngomong, tsunami warning  jam 14.55 WIB langsung diberlakukeun BMG alatan puseur lini aya di handapeun dasar sagara. “Ieu memang aya potensi tsunami. Lini ieu lumangsung alatan gerakan pasamoan antara Lémpéng Indo Australia jeung Euro Asia. Tapi, status tsunami warning dicabut jam 16.28 WIB cacak geus lumangsung welasan lini susulan skala leutik nepi ka kiwari, “ceuk Surono.

Surono boga pamadegan, lini anu lumangsung di jejero 49,5 km memang asup kategori jejero nu sedeng. Tapi, daya oyag jeung kaayaan éta memang bisa karasa nepi ka ratusan kilométer cacak daya garahna kurang. “Anjeuna ogé meunang laporan ti Yogyakarta nepi ka Jakarta ngeunaan geter lini ieu. Tapi, anu dipikamelang lamun puseur jejero lini pohara déét sarta daya garahna badag alatan aya potensi tsunami, kawas tsunami di Pangandaran,”ceuk Surono. Surono ngadadarkeun, laporan ti pangimeutan stasiun di sawatara gunung ka lini ieu memang kagolong badag atawa di luhur 6 dina skala Richter. Ti pengamatan di Rohang Pangimeutan PVMBG di Bandung, grafik geter lini susulan terus lumangsung nepi ka warta ieu disusun. Cacak skalana mudun antara kisaran 2 – 3 dina skala Richter.

akibat gempa

akibat gempa di sukabumi

akibat gempa di sukabumi

kubah masjid runtuh di Sukabumi


Dimuat dina Warta Sunda | Leave a Comment »

 
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.